Wandelschoenen worden ingedeeld naar gebruikscategoriën, volgens het systeem van Meindl.
Wij zijn gespecialiseerd in de categoriën A, AB en B, voor het lichte tot middelzware loopwerk.

meindltekstA
meindltekstAB

Schoenen voor sportieve wandelingen over normale wegen en paden.

Modellen voor middellange wandel- en trektochten door hoge alpenweiden, middelgebergten en over verharde wegen.

De pasvorm van wandelschoenen

Als pasvorm al belangrijk is voor dagelijkse schoenen, dan geldt dat helemaal voor wandelschoenen.

Bij Oudman Schoenen wordt veel aandacht besteed aan het opmeten van uw voeten, maar wat minstens zo belangrijk is: het opmeten van de binnenmaat van de schoen. Vaak vallen de schoenen een halve tot een hele maat kleiner uit dan normaal.

Een wandelschoen moet minstens 12 mm en maximaal 15 mm lengtetoegift bieden aan de tenen.

Bij een te brede schoen, die wel de juiste lengte heeft, kan de voet naar voren gaan schuiven en slippen in de hiel. Daarom is de breedtemaat ook zeer belangrijk. Een juiste wijdte voorkomt dit slippen. Het slippen oplossen door een te korte schoen aan te meten is natuurlijk erg slecht voor de voet en de tenen, vooral tijdens lange wandelingen.

Wandelschoenen worden door de fabrikanten ook in smalle, middelbrede en brede leesten gemaakt, maar de aanduiding met letters is minder gebruikelijk. Het heeft daarom de voorkeur om u in de winkel goed te laten adviseren en de schoenen te passen.

GORE-TEX - waterdicht en ademend

GORE-TEX is een dun membraan van PTFE dat is aangebracht tussen het bovenleer en de voering van de schoen. Het is dus niet te zien. De eigenschappen er van zijn o.a.

een goede isolatie waterdicht van buiten naar binnen vochtdoorlatend van binnen naar buiten

Het membraan is zeer dun (0,2 mm) en bezit miljoenen kleine porieën per vierkante centimeter. Als het binnen in de schoen warm en vochtig wordt, gaat de waterdamp door deze porieën naar buiten, maar waterdruppels kunnen er niet doorheen. Vandaar dat u dus droge en warme voeten houdt bij het lopen door vochtig gras of waterplassen.

goretex

Waar komt Gore-Tex vandaan ?

Gore-tex werd in 1969 uitgevonden door Bob Gore, de directeur van de firma W.L. Gore & Associates. Het wordt nu toegepast in vele producten zoals kleding, schoenen, prothesen en filters. De schoenfabrieken Meindl en Lowa maken er al jaren gebruik van, en steeds meer mensen ontdekken het comfort van schoenen waarin Gore-tex is verwerkt.

Kwaliteitsgarantie

De makers van Gore-Tex stellen hoge kwaliteitsnormen aan de fabrieken die hun materiaal in producten verwerken. Hierdoor zijn de schoenen van Meindl en Lowa met Gore-Tex gegarandeerd waterdicht. De schoenen worden eerst uitgebreid getest voordat men tot produktie overgaat, bv. door kilometers-lange wandelingen door een waterlaag te maken.

meindl

 

 

Meindl schoenen worden als 300 jaar gemaakt in de zuid-Duitse Chiemgau, een omgeving met veel gebergte, waar de behoefte aan berg- en trekkingschoenen voor de hand ligt.

Meindl schoenen zijn er voor zowel gelegenheidswandelaars als doorgewinterde bergwandelaars- en beklimmers.

Onze Meindl collectie omvat de wijdten F-K.

Meindl heeft een handige indeling gemaakt om de keuze van een wandelschoen eenvoudiger te maken.

Wij gebruiken deze categoriën ook voor wandelschoenen van andere merken.

Een aantal Meindl modellen (Tessin, Aranno,Linosa) is verkrijgbaar in een ecologisch verantwoorde uitvoering, het zgn identity-leer dat afkomstig is van koeien waarvan de leefwijze is geoptimaliseerd en met een certificaat wordt bevestigd.

De meeste wandelschoenen zijn voorzien van waterdicht en ademend Goretex..

categorie A

 Categorie A vertegenwoordigt de (lage) wandelschoenen voor dagelijks gebruik en niet te lange wandelingen over goed begaanbaar terrein (bospaden enz.) De nadruk ligt hier meer op comfort en modieuze stijl.

cat ab

Categorie A/B is geschikt voor beginners in de wandelsport. De zool is iets minder flexibel maar wel comfortabel.

cat b

Categorie B is geschikt voor lichte alpine trektochten over glooiend terrein (bergweiden e.d.). Een stevige schoen voor langere trektochten met een rugzak.

cat bc

Categorie BC is geschikt voor middelzware alpine trektochten over zwaarder terrein zoals steile klimpaden, eventueel met lichte klimijzers onder de zool.

 

Lees meer : identity leer

lowa groen

Lowa schoenen komen uit het Beierse Jetzendorf, sinds 1923 de hoofdvestiging van de onderneming, terwijl een deel van de produktie ook plaatsvindt in Slowakije, Italië, Kroatië, Bosnië-Herzegowina en Tsjechië.

De wandel- en trekkingschoenen van Lowa bestaan in een lage variant (LO) en een hoge boot (MID).

De leesten in onze collectie variëren van smal (F) tot middelbreed (G) en breed (H).

De Lowa Vibram-zolen kennen een grote variatie aan profielen, die zijn aangepast voor speciale omstandigheden, zoals grip op een harde of zachte  ondergrond enz.

Welke schoen u kiest hangt vooral af van het gebruiksdoel:

De All Terrain Classic (categorie A) is bestemd voor dagelijks gebruik of een wandeling over verharde paden.

Een lichte trekkingschoen voor echte bergwandelingen (wel over paden) moet steviger zijn (categorie AB) en heeft een minder buigzame zool.

Alle modellen van Lowa zijn voorzien van waterdicht maar wel ademend GORETEX, dat uw voeten droog houdt.